egy hülye internetes mém szerint január 25-e az év legrosszabb napja... hol kezdjem?  Barcelonában szezonon kívül is müködnek zsebtolvajok, a katalán billentyüzet nem ismer hosszú ö-t és ü-t. ordasan izgalmas idökkel nézünk farkasszemet.  rossz esetben haza kell kullogni márciusban, de még nincs minden veszve, addig sok víz folyik le a Llobregaton, és olyan se volt még, hogy ne lett volna úgyse. látunk még sok szép dolgot, csak most jövöképet nem, az meg vagy rejtözik, vagy nincs, ilyen felnöttes bújócskázás, az van. ennyit a szorongásról.

ami a helyi vonatkozásokat illeti, Barcelona köszöni, jól van, és igaz minden szó, ami szépségét stb regéli. voltunk további dombokon, talán legelmesélhetöbb a Montjuis, amit "a Földközi-tenger gyöngyének" tart az idevágó ének - és ami (hoppá-hoppá) a "zsidók dombja" jelentést is hordozza, emellett múzeumokat és kerteket, nemzeti palotát miegymás. este másztuk meg mozgólépcsöztünk fel a katalán nemzeti galériához. ide nem volt lelki eröm betotyogni (bár ingyenes és este fél hétkor simán nyitva van, majd legközelebb,) inkább kigyönyörködtük magunkat kilátásban, ami borosüvegen át egészen kaleidoszkopikus. aztán levalcoltunk a domboldal gyéren világított kanyarösvényein. A Jardins del Claustre szökökutjai például alig látszanak a sötétben, sok láthatatlan látványosság árnyékában végül elbotorkáltunk a Görög Színház kertjébe, ahol csak egy fiatal pár csókolózott rajtunk kívül. más pedig nem volt egy lélek se, máskor biztos népes kórus skandálását hordja az aktuális klasszikus szellö disztichonokban az amfiteátrum felöl, de a január ilyen, diszkréten néptelen minden.

aztán leértünk a dombról, és a Sants környékén járkáltunk, mikor találtunk egy rakás ifjúsági könyvet (nyilván a spanyol nyelvtanulók használatára válogatta ki valaki,) ezekkel megrakodva pedig betértünk egy kocsmába, ami szintén töküres volt, csak kalóz-dvdket seftelö gyanús alakok és személyzet lötyögtek pár játékgép társaságában. lapozgattunk, állatmeséktöl ifjúságiregényíró-életrajzokig, két év vakáció... és ezeket az antik, keményfedelü kiskönyveket rajzok vagy képek helyett négyöt oldalanként képregénybetétekkel illusztrálták, sötét noir-tónusok, kontrasztos feketefehér. a háttérben valami salsa- vagy ilyesmi webrádió szólt, és emellé vörösbor, a bor mellé mogyoró, majd hosszas dvd-válogatás, rövid alkudozás, és egy erösen perelhetö Avatar kópiával távoztunk a latin ritmusok visszhangjaiból. jókedvvel. 

késöbb láttuk meg azt is, hogy az állítólagos "subtitulos inglés" nem volt a korongon, a film viszont igen. az Avatar spanyolul is rossz, és nincs az a virágzó szinkronipar, ami feljavíthatná. csak azért szenvedtük néztük végig, mert nagy felhajtással körítette a média, hgy az évezred izéje, négydimenziós, színesszagos, szóval hatott a hype. (utoljára hasonlót az új Sztárvózz résszel éltem meg.) nem baj, mert a felirat, amit valahonnan végül sikerült letölteni hozzá, nem tudni milyen szövegkönyvböl, de valószínüleg géppel lett angolra fordíttatva, így a kishíján 3D-s mozi síklapos "cselekményét" szürreálisan nyelvtaniatlan és komikusan félrehallott formában sikerült abszolválni, és ez volt kb minden élvezet az Avatar-nézésben, meg a mogyoró. összesen az a két másodperc volt igazán bájos, a Na'vi fülreflex, ami Disney-poénnak még beütött. mindennel együtt nem tudok kicsikarni magamból egy kanyi másodpercnyi részvétet sem a megkalózkodott Cameron-stáb iránt.

ahogy a zsebtolvaj iránt sem, aki volt oly'enyves benyúlni Móni tatyójába, és volttárca-nincstárca. személyi, TB-kártya, adókártya, ez meg az, meg némi kp, remélem jól mulat belöle az éjszakai metróállomások nesztelen, lopódzó sikátortöltetléke. a mi mulatságunk ezzel ugrott egy nagyot a sötétbe. 

a másnapra virradó szomorú vasárnapra özön esö esett, az égböl alászállt az ibériai tél monszunszelleme, halak és tintahalcsápok hulltak a lakótelepi utcaköre, valakik bárkát kezdtek ácsolni a kukák mellé hordott bútorlapokból, pókszerü esernyöcsontvázakat mosott a csatornákba a torrentiális áradat, a letöltések cseppfolyósan patakzottak végig a villámló monitorokon. aztán a monitor is elsötétült... most szerelöt kerestem, holnap viszem újraélesztetni életem laptopját.

sajnos ezek beárnyékolták napsütéses napjainkat is, pénzünk megcsappant, munka egyelöre nincs annyi, hogy derüs márciusi elörejelzésekbe bocsátkozhatnék: ha megoldjuk is a szitut, ha februárban tervezhetjük is a hazautat. bár iratpótlásra és kajapénzre, lakbérre és szerelési költségekre bontva a dolgokat, épp elkelne most valami nagyon sürgös alkalmi meló. esetleg nem kell gyorsan valakinek szakszerü német vagy angol fordítás? hogy megszámíccsuk okosba?

addig is nadrágszíjhúzó versenyt játszunk, és a blogbejegyzéseken kívül mindenen spórolni, spórolni, sp. aztán meglátjuk, hátha megkönyörül a Katalán Monszunszellem, és leadja a Mossos-nál azt a nyomorult személyit, laptop nélkül végülis eléldegélek valahogy, csak múlna már a morózus micsodába ez a molochi makula, mondjuk a montdzsuik is derülne ki.

Szerző: manókomment  2010.01.26. 20:41 2 komment

Címkék: mozi könyv avatar para múzeum életérzés tinto egotrip élménybeszámolók montjuic barcelona belváros

A bejegyzés trackback címe:

https://katalonia.blog.hu/api/trackback/id/tr731704819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

caganer 2010.01.27. 22:18:08

Baker, szívás. A laptopra az lehet megoldás hogy szétszeditek amennyire még össze is tudjátok rakni, és kiszárítod (mobiloknál működik, tapasztaltam), mondjuk most már gondolom ezen túlvagytok. netes fordítási munkákat nem kerestek? vagy ahhoz meg papír kell?

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2010.01.27. 22:34:13

@caganer: nini egy Caganer! :D
bloggolt munkavállalói lamentációm így is egy kiterjedtebb munkakajtató onlájnkampány része, de kösz az ötletet, megnézem milyen kredenciálékat kérne számon egy netes megbízó.
ami a laptopot illeti, egy segítökész pakisztáni technikus srác ma délelött diagnosztizálta, hogy a RAM nem müxik, viszont nem bontottuk fel - de kösz a bíztatást, fogom is azt a csavarhúzót...
saludos!
süti beállítások módosítása